Grondwerkles

Grondwerk omvat eigenlijk alles waarbij je een paard traint terwijl je zelf op de grond staat. De band met een paard ontstaat niet pas in het zadel, maar al zodra je het eerste contact legt op stal of in de wei. Het is van belang om de lichaamstaal van het paard te kunnen ‘lezen’ zodat je er op de juiste manier op kunt reageren. Als het paard het gevoel heeft dat je hem begrijpt en je hem op de juiste wijze kunt begeleiden zal hij zich veilig bij je voelen en heb je een prettige samenwerking. 

 

Wat gaan we doen:

 

  • Paardentaal

Ieder paard heeft een eigen karakter, temperament en geschiedenis. Logisch dat we onze omgang met het paard daar op af moeten stemmen. We kijken samen naar de vele (kleine) signalen die het paard uitzendt in de kudde en tijdens de omgang met ons.  

 

  • Loswerken 

Tijdens loswerk communiceer je door middel van lichaamstaal met het paard, dat los loopt in een omheinde ruimte. Je stuurt het paard door de ruimte door middel van je positie, aanwijzingen met je lichaam en touw en je intentie. Je laat het van tempo, gang en richting wisselen en naar je toe of van je af lopen. Het paard wordt regelmatig beloond ter bevordering van de band met degene die met hem werkt.

 

  • Grondwerk aan de hand

Je doet oefeningen aan een halster en touw in de bak. Je leert het paard onder andere netjes in jouw tempo meelopen of rennen, achterwaarts gaan, voor- en achterhand verplaatsen en in cirkels om je heen lopen. Als je dit beheerst kun je dit gaan oefenen met attributen (pionnen, zeiltje, balken) 

 

Deze lessen zijn fijn voor mensen die nog niet zo veel van paarden weten en graag meer over en met ze willen leren. Ook zijn de lessen fijn voor mensen die wat onzeker zijn met paarden en die graag ontspannen met paarden om willen leren gaan. 

 

Kosten: 40 euro (60 minuten)